AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Klokan žlutonohý
  • Latinský název
  • Petrogale xanthopus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Podtřída:vačnatci
Řád:dvojitozubci
Čeleď:klokanovití
Rod:klokan
Druh:klokan žlutonohý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 48 do 65 cm
  • Hmotnost:
  • od 6 do 7 kg

Facebook

Klokan žlutonohý

Klokan žlutonohý
(Petrogale xanthopus)

Popis zvířete

Klokan žlutonohý (Petrogale xanthopus) je obdařen nápadnou kresbou v obličeji i na těle, má žlutočervené nohy a proužkovaný ocas. Proto je jedním z nejnápadnějších klokanů.

Výskyt

V současnosti se vyskytuje ve dvou poddruzích na severovýchodě Jižní Austrálie a na severozápadě Queenslandu, kdysi byl zřejmě rozšířenější. Pro svou krásnou kožešinu se ještě před několika desetiletími hojně lovil a byl dlouho považován za vzácného. Ve Flindersově pohoří v Jižní Austrálii je však nyní opět dosti hojný.

Zajímavosti

Klokani jsou se svou stavbou těla přizpůsobeni spíše energeticky úspornému pohybu v rovném terénu, však skalní klokani dobře šplhají po kamených útvarech. Přizpůsobili se svému životnímu prostředí, a tak je u nich dráp čtvrtého prstu na noze mnohem kratší než u ostatních klokanů, chodidlo je přitom drsné a po straně porostlé řadou chloupků. To zvyšuje třecí odpor a zamezuje sklouznutí. Ocas, který používají především při doskoku jako balancovací tyč, ohýbají za záda.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii