AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Klubák červenozobý
  • Latinský název
  • Buphagus erythrorhynchus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:špačkovití
Rod:klubák
Druh:klubák červenozobý

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • 20 cm

Facebook

Klubák červenozobý

Klubák červenozobý
(Buphagus erythrorhynchus)

Popis zvířete

Klubák červenozobý (Buphagus erythrorhynchus) je zpěvný pták z čeledi špačkovitých (některými autory však bývá řazen do čeledi Buphagidae). Obývá savany v subsaharské Africe v rozmezí od Středoafrické republiky po Súdán a Jihoafrickou republiku.

Klubák červenozobý dorůstá 20 cm, svrchu je hnědý a spodinu těla má žluto-hnědou. Zobák má červený.

Zdržuje se v blízkosti pasousích se stád velkých sudokopytníků, z jejichž srsti vybírá malé bezobratlé živočichy. Na druhou stranu se však živí i krví a zvířatům tak způsobuje malé otevřené rány, které jsou opět lákadlem různých parazitů.

Klubák červenozobý hnízdí ve stromových dutinách vystlaných chlupy skotu. Snůška čítá 2-5 vajec (průměrně 3). Během období rozmnožování tvoří velká hejna.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii