AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Klubák žlutozobý
  • Latinský název
  • Buphagus africanus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:špačkovití
Rod:klubák
Druh:klubák žlutozobý

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • 20 cm

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Klubák žlutozobý

Klubák žlutozobý
(Buphagus africanus)

Popis zvířete

Klubák žlutozobý (Buphagus africanus) je středně velký zpěvný pták z čeledi špačkovitých (ačkoli bývá občas řazen do samostatné čeledi Buphagidae). Je běžný v savanách v subsaharské Africe v rozmezí od Senegalu až po Súdán. Společně s blízce příbuzným klubákem červenozobým tvoří rod Buphagus.

Klubák žlutozobý je 20 cm velký s hnědou vrchní stranou těla a hlavou a žlutavou spodinou. Má silný žlutý zobák s červeným koncem a silné končetiny.

Zdržuje se v blízkosti pasousích se stád velkých sudokopytníků, z jejichž srsti vybírá malé bezobratlé živočichy. Na druhou stranu se však živí i krví a zvířatům tak způsobuje malé otevřené rány, které jsou opět lákadlem různých parazitů.

Klubák žlutozobý hnízdí ve stromových dutinách vystlaných chlupy skotu. Snůška čítá 3-6 vajec. Během období rozmnožování tvoří velká hejna.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii