AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Kobra královská
  • Latinský název
  • Ophiophagus hannah

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:plazi
Řád:šupinatí
Podřád:hadi
Čeleď:korálovcovití
Druh:kobra královská

Váhy a míry

  • Délka:
  • 5,7 m

Facebook

Kobra královská

Kobra královská
(Ophiophagus hannah)

Popis zvířete

Kobra královská (Ophiophagus hannah) je druhem jedovatého hada z čeledi korálovcovitých, který žije v oblasti jižní a jihovýchodní Asie, od Indie po Filipíny a Jávu. Je považována nejen za nejdelší kobru, ale i za nejdelšího jedovatého hada světa, který dorůstá délky až 5,7 metru. Tělo kobry je olivově zelené s příčnými pruhy. Její uštknutí bývá pro člověka, díky velkému množství jedu, z více než 75 % smrtelné. Její jed je neurotoxický, způsobuje tedy paralýzu nervového systému.

Potrava

Kobra královská loví a pojídá především hlodavce a nejedovaté druhy hadů. Výjimečně uloví i jedovatého hada nebo dokonce malý exemplář svého druhu.

Rozmnožování

Samice klade v období od dubna do června asi 20 až 50 vajec do dvoukomorového hnízda, které sama staví. V horní části hnízda zůstává po celou dobu inkubace, tedy 60 až 80 dnů. Vylíhnutá mláďata mají délku okolo 50 cm.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii