AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Kočka cejlonská
  • Latinský název
  • Prionailurus rubiginosus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:kočkovití
Druh:kočka cejlonská

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 35 do 48 cm
  • Délka ocasu:
  • od 15 do 25 cm
  • Hmotnost:
  • od 1,1 do 1,6 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • 67 dnů
  • Počet mláďat:
  • 1 - 2

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Kočka cejlonská

Kočka cejlonská
(Prionailurus rubiginosus)

Popis zvířete

Kočka cejlonská (Prionailurus rubiginosus) je spolu s africkou kočkou černonohou nejmenší kočkovitá šelma.

Popis

Srst je šedá, šedohnědá nebo načervenalá, s rezavými tečkami. Z temene hlavy se táhnou čtyři tmavé pruhy, břicho je bílé s černými tečkami. Cejlonská kočka se podobá příbuzné kočce bengálské, ale kresba je méně zřetelná.

Rozšíření a stanoviště

Poddruh P. rubiginosus rubignosa, žije na indickém subkontinentu, ostatní dva poddruhy se vyskytují pouze na Srí Lance. V Indii jsou rozšířené hlavně na jihu, menší populace žijí také severněji, ve státech Gudžarát, Džammú a Kašmír.

Indický poddruh žije v suchém tropickém lese a v křovinách, cejlonské poddruhy naproti tomu obývají horské tropické deštné pralesy. Tento rozdíl ve stanovištích jednotlivých poddruhů je zřejmě způsoben konkurencí dalších druhů malých koček, které jsou větší než kočka cejlonská a proto jsou schopné ji vytlačit. Na Srí Lance je to kočka bažinná, která dává přednost otevřené krajině, v Indii je to kočka bengálská, která naopak preferuje vlhčí lesy a blízkost vody.

Biologie

O chování kočky cejlonské v jejím přirozeném prostředí je toho známo jen velmi málo. Jsou převážně noční, samotářské a velmi teritoriální. Přes den se skrývají ve větvích stromů nebo v dutinách. Dobře šplhají a většinu času tráví na stromech.

Pravděpodobně se živí malými obratlovci, jako jsou hlodavci, ptáci a ještěrky. Podle některých zpráv napadá také drůbež, když k tomu má příležitost (IUCN, 1996).

Březost trvá 67 dní, v jednom vrhu bývá jen jedno nebo dvě koťata. Obvykle se rodí v dubnu, samice vrhá mláďata v doupěti, někdy i na půdách domů.

Kočka cejlonská a člověk

Koťata kočky cejlonské se snadno ochočí a stanou se s nich hraví a přítulní společníci. V některých indických státech jsou kočky cejlonské loveny pro maso, na Srí Lance jsou loveny kvůli kožešině. Indický poddruh jsou zapsány v příloze I, CITES a obchod s nimi je zakázán, cejlonské poddruhy jsou v příloze II.

Kam do zoo

Kočku cejlonskou v současné době (2006) nechová žádná česká zoologická zahrada. Nejbližší zoo, která je chová, je ve Frankfurtu nad Mohanem.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii