AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Kočka Temminckova
  • Latinský název
  • Pardofelis temminckii

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:kočkovití
Rod:kočka
Druh:kočka temminckova

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 50 do 105 cm
  • Délka ocasu:
  • od 35 do 56 cm
  • Hmotnost:
  • od 6 do 16 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • 90 dnů
  • Počet mláďat:
  • 1 - 2

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Kočka Temminckova

Kočka Temminckova
(Pardofelis temminckii)

Popis zvířete

Kočka Temminckova (Pardofelis temminckii) je středně velká divoká kočka, žijící v pralesech jihovýchodní Asie. Dříve byla zařazována do rodu Felis, nebo do rodu Profelis, spolu s kočkou zlatou, které se velmi podobá, ale - jak se ukázalo - není s ní až tolik příbuzná. V současnosti patří do rodu Pardofelis, ze kterého bývá občas společně s kočkou bornejskou vyčleňována do rodu Catopuma.

Vzhled

Srst je krátká, zlatohnědá, načervenalá nebo našedlá, obvykle bez kresby nebo jen se slabě naznačenými skvrnami. V Číně ale žijí i kočky, které mají skvrny podobně jako leopard a vypadají jako kočka bengálská. Zdá se, že je jedná o recesivní znak. Existují také úplně černé kočky Temminckovy.

Spodní strana ocasu je bílá, to slouží pravděpodobně k dorozumívání se s ostatními jedinci.

Rozšíření a stanoviště

Kočka Temminckova obývá tropické pralesy a subtropické lesy jihovýchodní Asie, od Nepálu, Indie a Číny až po Indonéský ostrov Sumatra. Jen zřídka žije na otevřených plochách.

Vyskytuje se v nížinách i v Himalájích do nadmořské výšky 3000 m n. m.

Kromě lovu jsou kočky ohrožené hlavně kácením pralesů a ničením jejich přirozeného prostředí.

Biologie

O chování koček Temminckových je toho známo jen málo, a většina informací pochází ze sledování v zajetí. Předpokládá se, že jsou aktivní hlavně v noci a že jsou samotáři, jako ostatní kočkovité šelmy.

Páří se celoročně, samice je v říji každých 39 dní. Březost trvá asi 90 dní, pak se rodí 1-2 koťata. V zajetí s péčí o mláďata pomáhali i samci, ale není známo, jestli je tomu tak i v přírodě. Samice pohlavně dospívají v 18-24 měsících, samci ve dvou letech věku. V zajetí se může kočka dožít až 20 let.

Kočky Temminckovy loví hlavně na zemi, ale umějí i dobře šplhat. Loví hlodavce, ptáky, ještěrky a všelijaké malé savce, také malé kopytníky, jako je muntžak, druh malého jelena. Zdá se, že jsou to oportunitní lovci. Je prokázáno, že zabíjejí také kozy, ovce a buvolí telata. Větší kořist loví v párech (Lekagul and McNeely, 1977).

Mýty o kočkách Temminckových

V některých oblastech Thajska je nazývána Seua fai, tedy ohnivý tygr. Podle místní pověsti spálení kůže kočky odežene přibližujícího se tygra. Pojídání kočičího masa má stejný účinek. Někdy stačí i mít u sebe chlup z kočky. Kočičí kosti se také používají jako náhražka kostí tygrů v tradiční čínské medicíně.

Chov v zoo

V evropských zoo se tato kočka chová jen výjimečně – údaje z roku 2004 uvádějí 20 jedinců. U nás lze kočku Temminckovu vidět pouze v liberecké Zoo. Chovají zde 14-letého samce Garfielda.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění