AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Kočkodan diadémový
  • Latinský název
  • Cercopithecus mitis

Známé také jako

  • kočkodan bělohrdlý
  • kočkodan čelenkový
  • kočkodan samango

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Nadrád:placentálové
Řád:primáti
Podřád:vyšší primáti
Čeleď:kočkodanovití
Rod:kočkodan
Druh:kočkodan diadémový

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 50 do 65 cm
  • Délka ocasu:
  • od 50 do 60 cm
  • Hmotnost:
  • od 4 do 8 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • 5 měsíců
  • Počet mláďat:
  • 1

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Kočkodan diadémový

Kočkodan diadémový
(Cercopithecus mitis)

Popis zvířete

Kočkodan diadémový patří k lesním kočkodanům žijícím ve stále zelených lesích v poměrně širokém rozsahu od Jihoafrické Republiky po Súdán. Svým výskytem je striktně vázán na přítomnost vysokých stromů. Lze se s ním setkat od savan, přes galeriové lesy, bambusové lesy, sekundární lesy až po primární prales. Vyskytuje se od nížin po nadmořskou výšku 3 300m. Stromy mu poskytují nejen útočiště, ale hledá na nich převážnou část jídelníčku. Zdržuje se v horních a středních patrech stromů, na zem sestoupí zřídkakdy.

Rozpoznávacím znakem tohoto kočkodána je diadém, který je výrazný nad obočím a je žlutohnědé barvy s olivovým akcentem.

Aktivita je denní, potravu hledají, jak již bylo zmíněno, převážně v korunách stromů.Živí se plody, listy, pryskyřicí ale také drobnými obratlovci a hmyzem. Z ovoce získavají vodu a proto nemusí slézat na zem, aby se napili.

Žijí ve skupinkách čítajících většinou 10 až 40 jedinců, někdy i více. Samice jsou teritoriální a filopatrické, u samců převážně dochází k migraci do jiných skupin.

Kočkodán diademový dosahuje pohlavní dospělosti ve třech letech. Období říje nastává jednou do roka v době nadbytku potravy. Samici se na konci období dešťů po pěti měsících březosti rodí jediné mládě. O mládě pečuje matka, ale i ostatní samice, které nemají mládě.

V kterých českých ZOO je k vidění