AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Koljuška tříostná
  • Latinský název
  • Gasterosteus aculeatus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:paprskoploutví
Řád:volnoostní
Čeleď:koljuškovití
Rod:koljuška
Druh:koljuška tříostná

Váhy a míry

  • Délka:
  • 10 cm

Biologická data

  • Délka života:
  • od 2 do 4 roky

Facebook

Koljuška tříostná

Koljuška tříostná
(Gasterosteus aculeatus)

Popis zvířete

Koljuška tříostná (Gasterosteus aculeatus) je drobná, v Česku nepůvodní ryba. Do zdejších vod ji zřejmě vypustili akvaristé na počátku minulého století. Koljuška se však velice rychle přizpůsobila a v českých vodách zcela zdomácněla.

Popis

Jedná se o drobnou rybku dosahující délky nejvýše 10 cm. Na hřbetě má před hřbetní ploutví umístěny nejčastěji tři volné a pohyblivé ostny, jejich počet se ale může pohybovat mezi 2 - 5. Hřbetní ploutev je posazena poměrně vzadu, přibližně na úrovni řitní ploutve. Tělo je štíhlé, protáhlé, z boků zploštělé a bez šupin, místo nich je opatřeno kostěnými štítky v řadě podél postranní čáry. Jejich počet se pohybuje okolo 35. Hlava je zakončena velkými ústy středního postavení. Hřbet je šedomodrý, boky stříbřité, až nazelenalé, břicho bílé, v době tření se u samců zbarvuje červeně. Běžně se dožívá věku okolo dvou let, maximálně pak čtyř let.

Výskyt

Velmi odolný druh obývající různá prostředí. Běžně se vyskytuje ve sladkých i brakických vodách a částečně také v okrajových částech moří v severním mírném podnebném pásu. Dává přednost stojatým nebo mírně tekoucím vodám. Oblast jejího výskytu zahrnuje takřka celou Eurasii a velkou část Severní Ameriky. Často obydluje také malé vodní plochy, jako jsou tůně a jezírka, které jsou pro ostatní druhy ryb nepříhodné.

Potrava

Koljuška se živí výhradně dravě. Požírá larvy hmyzu, červy, korýše a dokonce i rybí potěr.

Rozmnožování

Tření probíhá v období od března do července, v závislosti na místě výskytu. V tomto období staví sameček z částí rostlin hnízdo, které slepuje pomocí zvláštního výměšku z ledvin. Do tohoto hnízda pak láká samičky, aby zde nakladly jikry. Sameček poté hnízdo hlídá před možnými predátory a opečovává potomstvo. Plodnost samice se pohybuje v rozmezí 90 - 500 jiker. Pohlavně dospívá už ve věku okolo 5 měsíců.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

Podobná zvířata: