AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Kondor královský
  • Latinský název
  • Sarcoramphus papa

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dravci
Čeleď:kondorovití
Druh:kondor královský

Váhy a míry

  • Rozpětí křídel:
  • od 3 do 3,5 m

Biologická data

  • Délka života:
  • 30 let

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Kondor královský

Kondor královský
(Sarcoramphus papa)

Popis zvířete

Kondor královský (Sarcoramphus papa) je velký pták, který žije ve Střední a Jižní Americe. Obývá převážně nížinné pralesy a stepi od Mexika po severní Argentinu. Je to jediný přežívající druh rodu Sarcoramphus.

Popis

Kondor královský se od svých příbuzných liší pestřejším zbarvením, díky čemuž se asi stal kultovním ptákem Mayů. Na pohled převládá bílá barva krycího opeření s šedými až černými letkami a ocasem. Stejnou barvu má také okruží. Hlava a krk jsou holé, s proměnlivou barvou kůže včetně žluté, oranžové, modré, purpurové a červené. Na zobáku je dobře viditelný žlutý masitý výrůstek. Velcí jedinci mohou mít rozpětí křídel až 3,5 m. Od supa, jemuž se podobá, se odlišuje několika znaky. Nozdry, mezi nimiž není žádná přepážka, jsou umístěny u kořene zobáku. Nohy jsou přizpůsobené k pohybu na zemi. Chybí jim ostré drápy a nemají ani příliš dobrou uchopovací schopnost.

Způsob života

Kondor královský hnízdí většinou na stromech. Žije v párech nebo rodinných skupinkách. Samice snáší jedno vejce, z něhož se za 53 – 58 dní vyklube mládě. Rodiče je krmí natrávenou potravou vyvrhovanou z volete. Ve třech měsících již mládě dokáže létat.

Kondor královský je dobrý letec a dokáže celé hodiny kroužit po obloze, přičemž pátrá po potravě. Umožňuje mu to jeho vynikající zrak a dobře vyvinutý čich. Je to mrchožrout, živí se tedy převážně mršinami. V zajetí se dožívá až 30 let.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění