AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Kos horský
  • Latinský název
  • Turdus torquatus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:drozdovití
Druh:kos horský

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Kos horský

Kos horský
(Turdus torquatus)

Popis zvířete

Kos horský (Turdus torquatus) je drozdovitý pták blízce příbuzný kosu černému, žijící v horských lesích.

Popis

Kos horský se na první pohled podobá příbuznému kosu černému. Samci i samice se liší nápadnou bílou skvrnou tvaru půlměsíce na hrudi (u samic je méně výrazná), šupinovitým vzorem opeření těla a světlými lemy letek. Žlutý zobák má černou špičku.

Výskyt v ČR

Na území České republiky hnízdí v horských lesích, obvykle od 800-900 m n. m. po horní hranici lesa. Byl zjištěn na Šumavě, v Novohradských horách, Krušných horách, Krkonoších, Orlických horách, na Kralickém Sněžníku, v Hrubém Jeseníku, Beskydech, Vsetínských vrších a Bílých Karpatech. Celková početnost na našem území se odhaduje na 1500-2500 párů. V Červeném seznamu ČR je řazen mezi ohrožené druhy.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii