AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Krahujec šikra
  • Latinský název
  • Accipiter badius

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dravci
Čeleď:jestřábovití
Rod:krahujec
Druh:krahujec šikra

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • od 26 do 30 cm

Facebook

Krahujec šikra

Krahujec šikra
(Accipiter badius)

Popis zvířete

Krahujec šikra (Accipiter badius) je 26-30 cm velký dravec z čeledi jestřábovitých. Celoročně obývá subsaharskou Afriku a jižní Asii, zejména Indii.

Dospělí ptáci mají světle hnědou svrchní stranu těla a bílou, jemně rudě pruhovanou spodinu. Pohlaví jsou si přitom velmi podobná, samci jsou pouze mírně menší. Mladí ptáci mají na rozdíl od dospělců hnědě skvrnité břicho.

Obývá otevřené lesy a savany. Při lovu spoléhá na moment překvapení, jeho kořistí se přitom nejčastěji stávají ještěrky, velký hmyz, malí ptáci a savci. Hnízdo buduje na stromech a klade do něj 3-7 vajec.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii