AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Králíček obecný
  • Latinský název
  • Regulus regulus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:pěnicovití
Rod:králíček
Druh:králíček obecný

Facebook

Králíček obecný

Králíček obecný
(Regulus regulus)

Popis zvířete

Králíček obecný (Regulus regulus) je malý zpěvný pták z čeledi pěnicovití.

Popis

Králíček obecný je nejmenší evropský pták se zavalitým tělem, poměrně krátkým ocasem a tenkým, zašpičatělým zobákem. Dospělý jedinec má světle zelený hřbet, hlavu a ocas, černobílá křídla, bílé nebo nazelenalé břicho, černý zobák a velké oči a výrazný pruh na temeni lemovaný černým peřím. Samec má tento pruh oranžovožlutý, samice žlutý a méně výrazný. Mladí jedinci jsou podobní dospělcům, ale mají zcela zelenou hlavu bez výrazného zbarvení temene.

Na rozdíl od podobného králíčka ohnivého postrádá šedočerné zbarvení hlavy a nápadný bílý pruh nad okem.

Rozšíření

Králíček obecný se poměrně hojně vyskytuje v téměř celé Evropě a Malé Asii. Izolované populace žijí také v severní Asii a Severní Americe. Současná evropská populace je početná - čítá zhruba 37 - 70 000 000 jedinců. Na území České republiky se hojně vyskytuje a hnízdí až po nadmořskou výšku 1600 m. Na většině areálu svého rozšíření se zdržuje po celý rok, výjimku tvoří populace ze severních oblastí, které alespoň z části migrují na jih.

Přes léto se zdržuje v jehličnatých, především smrkových lesích, často se objevuje i v zahradách a městských parcích s dostatečným porostem jehličnatých dřevin. Především v zimním období jej můžeme vzácněji objevit i ve smíšených lesích.

Chování

Králíčka obecného můžeme díky jeho malé velikosti a ochrannému zbarvení spatřit jen ojediněle. Mnohem častěji jej můžeme zaslechnout. Nejčastěji slyšitelným hlasovým projevem bývá jemné „sí si si“. Podobně jako sýkory, ke kterým v zimě často připojuje, se pohybuje velice obratně a mrštně i na tenkých větvích stromů.

Živí se drobným hmyzem, jejich larvami a semeny jehličnatých dřevin.

Hnízdí od dubna do července. Staví si téměř uzavřené hnízdo se vstupním otvorem na vrcholu. Ročně mívá dvě snůšky po 8 až 10 bílých vejcích se světle hnědým skvrněním a o velikosti 13 × 10 mm. Inkubační doba vajec činí 14 - 17 dní. Mláďata opouštějí hnízdo ve 14. až 15. dni života.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii