AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Kraska zelenavá
  • Latinský název
  • Cissa chinensis

Známé také jako

  • kraska lovecká

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:krkavcovití
Druh:kraska zelenavá

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 35 do 38 cm
  • Délka ocasu:
  • 20 cm
  • Hmotnost:
  • 230 g

Stav ohrožení

  • Vyhynulý

Facebook

Kraska zelenavá

Kraska zelenavá
(Cissa chinensis)

Popis zvířete

Kraska zelenavá (Cissa chinensis) se vyskytuje v Himalájích, jižní Číně, na Sumatře, severozápadním Borneu, v Malajsii a Barmě. Žije v horských a podhorských lesích, na Sumatře vystupuje do nadmořské výšky asi 2100 m. Nevyhledává sice blízkost lidských sídel, ale octne-li se tam, chová se krotce a zvědavě.

Krasky jsou řazeny do čeledi krkavcocitých, do příbuznosti strak a sojek. Všichni krkavcovití jsou inteligentní, zvídaví ptáci, kteří se pružně přizpůsobují různým životním podmínkám, především umístěním hnízda nebo volbou potravy. Řada jižních forem patří mezi nejpestřeji zbarvené ptáky.

Kraska zelenavá je, jak již její jméno napovídá, zeleně zbarvený pták, s výrazně červeným zobákem a nohama. Okolo očí má černou masku.

Živí se většími druhy hmyzu, menšími obratlovci, jako jsou žáby, ještěrky či hadi. Potravu sbírá na volných prostranstvích na zemi.

Rozmnožování

Délka inkubace je 18 dní. Samice snáší 3 - 7 vajec. Období rozmnožování připadá na duben či květen. Hnízdo staví vysoko ve větvích nebo mezi stvoly bambusu a maskuje ho v okolí trhanými listy. S oblibou hnízdí v trsech epifytických rostlin.

V kterých českých ZOO je k vidění