AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Krátkorep filipínský
  • Latinský název
  • Pseudotyphlops philippinus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:plazi
Řád:šupinatí
Podřád:hadi
Čeleď:krátkorepovití
Druh:krátkorep filipínský

Váhy a míry

  • Délka:
  • 30 cm

Stav ohrožení

  • Neohrožen

Facebook

Krátkorep filipínský

Krátkorep filipínský
(Pseudotyphlops philippinus)

Popis zvířete

Krátkorep filipínský (Pseudotyphlops philippinus), či také krátkorep cejlonský, je had z čeledi krátkorepovitých, který na rozdíl od svého jména nežije na Filipínách, nýbrž na Šrí Lance. Druh byl popsán v roce 1839 Schlegelem, avšak do roku 1941 se věřilo, že pochází z Filipín. Teprve tehdy bylo prokázáno, že jeho domovinou je Šrí Lanka. Druhové jméno mu už však zůstalo. Ve své pravé domovině se vyskytuje v jižní a centrální části provincie Uva a v provincii Sabaragamuwa.

V současné době nejsou známy žádné poddruhy, nicméně výzkum probíhá. Obývá různá vlhká prostředí, nejčastěji přímo v pralese nebo na polích. Dorůstá kolem 30 centimetrů (někdy i více) a oproti jiným krátkorepům má poměrně silné tělo (až 2 centimetry). Jeho ocas vypadá jako uťatý a je bez trnu na konci. Rodí živá mláďata, kterých však bývá poměrně málo. Jeho zbarvení je většinou hnědé.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

Podobná zvířata: