AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Krokodýl mořský
  • Latinský název
  • Crocodylus porosus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:plazi
Řád:krokodýli
Čeleď:krokodýlovití
Rod:krokodýl
Druh:krokodýl mořský

Váhy a míry

  • Délka:
  • 6 m
  • Hmotnost:
  • 1 t

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Krokodýl mořský

Krokodýl mořský
(Crocodylus porosus)

Popis zvířete

Krokodýl mořský (Crocodylus porosus) je největší z dnes žijících krokodýlů a zároveň je dnes největším a nejmohutnějším plazem na světě. Dosahuje délky přes šest metrů (nepotvrzené rekordní exempláře údajně až 10 metrů) a hmotnosti více než jedné tuny. Největší řádně změřený jedinec dosahoval délky 6,3 metru a hmotnosti asi 1,2 tuny.

Obývá jižní a jihovýchodní Asii včetně Indonésie a objevuje se až u pobřeží severní Austrálie. Libuje si v mořích s teplejší vodou, nejraději ve vodách Indického a Tichého oceánu mezi Indií a Austrálii. Některé exempláře byly pozorovány na širém moři až tisíc kilometrů od břehů.

Přestože má na zadních končetinách mezi prsty plovací blány, tak je k plavání nepoužívá a plave pomocí vlnění svalnatého ocasu.

Je to nebezpečný dravec, při útoku dospělého jedince na člověka bývají zranění smrtelná, ročně má na svědomí zhruba 300 lidských životů. Dnes již není na pokraji vyhynutí. Lovci usilují o opětovné povolení lovu. Jeho vzácná kůže se využívá pro výrobu luxusních bot a kabelek. Po mase je poptávka v Asii.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii