AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Křovinář němý
  • Latinský název
  • Lachesis muta

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:plazi
Řád:šupinatí
Podřád:hadi
Čeleď:zmijovití
Druh:křovinář němý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 210 do 360 cm

Facebook

Křovinář němý

Křovinář němý
(Lachesis muta)

Popis zvířete

Křovinář němý (Lachesis muta) je jediný druh chřestýšovitých hadů, který není živorodý, ale klade vejce. Zároveň je se svou délkou až 360 cm největším druhem chřestýšoviých i všech jedovatých hadů Ameriky. Pro svou velikost a jedovatost si získal domordné jméno bushmaster, tedy vládce buše.

Výskyt

Tento had se vyskytuje ve vlhčích pralesích Střední a Jižní Ameriky a také na některých z Karibských ostrovů. Vyskytuje se především na území těchto států:

- Nikaragua
- Kostarika
- Panama
- Trinidad
- Brazílie

Popis

Může dorůst délky až 360 cm, průměrně však jen 210 cm. Jeho zbarvení je světle hnědé až narůžovělé s tmavými skvrnami, pruhy či mřížkovitou kresbou. Hlava je zploštělá, shora má trojúhelníkovitý nebo šípovitý tvar, typický pro křovináře. Na rozdíl od pravých chřestýšů nemá vyvinuté chřestidlo a ani před útokem nevaruje syčením. Právě proto získal své druhové jméno němý a je to také jeden z důvodů, proč je tak obávaný.

Chování

Je to noční druh. Den tráví v úkrytu v podzemní noře či v hustém křoví, odkud po setmění vyráží za potravou. Živí se především drobnými savci, jinými plazy či žábami, méně často ptáky. Při lovu savců mu pomáhají tepločivné jamky na čenichu. Potravu si hledá na zemi, na stromy nešplhá.

Jed

Jeho jed je silně hemotoxický. JDo těla oběti je vstřikován jedovými zuby, jejichž délka může u velkého křovináře dosáhnout až 37 mm. Jeho uštknutí díky účinnosti i množství jedu končí pro člověka bez lékařské pomoci téměř vždy smrtelně. Vzhledem k tomu, že nikde není příliš hojný, však jeho uštknutí nejsou příliš častá.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii