AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Kuandu obecný
  • Latinský název
  • Coendou prehensilis

Známé také jako

  • urson kuandu
  • bodlinatec chápavý

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:hlodavci
Čeleď:urzonovití
Druh:kuandu obecný

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 44 do 56 cm
  • Délka ocasu:
  • od 33 do 57 cm
  • Hmotnost:
  • od 3 do 5,3 kg

Facebook

Kuandu obecný

Kuandu obecný
(Coendou prehensilis)

Popis zvířete

Kuandu obecný (Coendou prehensilis) se výskytuje v Jižní Americe. Žije hlavně v lesích , ale místy přichází i do kulturní krajiny, například na plantáže banánů nebo kukuřičná pole.

Kuandu patří mezi hlodavce, takzvané urzony. Svým vzhledem připomínají dikobrazy. Pro tento druh je typické, že na jeho těle převládají bodliny rostoucí od hlavy až ke kořeni ocasu. Chápavý ocas je kratší než tělo, přičemž zespodu je lysý.

Kuandu žije samotářsky. Přes den odpočívá na stromech, nejraději ve vidlici větví sedm až deset metrů nad zemí. Při nočních potulkách urazí v korunách pomalým pohybem asi 200 – 700 metrů, celkově obývá území o rozloze 10 – 20 hektarů, zřídka více. Na příhodných místech může být dosti početný, klidně i 50 až 100 jedinců na čtvereční kilometr. Živí se listím, plody, stonky a kořeny rozličných rostlin, příležitostně i menšími živočichy.

Rozmnožování

Kuandu nemá vyhraněné období rozmnožování. Novorozené mládě o hmotnosti 400 gramů má otevřené oči, měkké ostny a oranžovou srst na hřbetě. Velmi záhy dokáže šplhat a pevnou potravu poprvé okusí už po dvou týdnech. V mateřské péči stráví deset týdnů.

V kterých českých ZOO je k vidění
Podobná zvířata: