AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Kulík bledý
  • Latinský název
  • Pluvialis squatarola

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Podřád:bahňáci
Čeleď:kulíkovití
Rod:kulík
Druh:kulík bledý

Facebook

Kulík bledý

Kulík bledý
(Pluvialis squatarola)

Popis zvířete

Kulík bledý (Pluvialis squatarola) je středně velký bahňák z čeledi kulíkovitých. Ve svatebním šatu má černou spodinu sahající až do okolí oka, bílý je nadoční proužek, strany krku a podocasní krovky. Hřbet je černobíle skvrnitý. V letu je nápadná bílá křídelní páska. V prostém šatu je celkově šedohnědý, se skvrnitým hřbetem; v letu je nápadné černé podpaždí kontrastující se světlou spodinou těla i křídel.

Hnízdí v arktické tundře, táhne do západní Evropy (kde část ptáků zůstává na zimu) a dále na zimoviště do západní až tropické Afriky. Mladí ptáci táhnou o více než měsíc později než dospělí.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii