AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Kulík říční
  • Latinský název
  • Charadrius dubius

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Čeleď:kulíkovití
Rod:kulík
Druh:kulík říční

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 14 do 17 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 42 do 48 cm
  • Hmotnost:
  • od 25 do 55 g

Biologická data

  • Délka života:
  • 4 roky

Facebook

Kulík říční

Kulík říční
(Charadrius dubius)

Popis zvířete

Kulík říční (Charadrius dubius) je malý druh bahňáka z čeledi kulíkovitých (Charadriidae).

Popis

Dorůstá 14-17 cm, v rozpětí křídel měří 42-48 cm a váží 25-55 g. Dospělí ptáci mají hnědý hřbet a temeno, tmavé letky, světlou spodinu těla a černý pruh na krku a na čele. Výrazný je též žlutý kroužek kolem tmavého oka. Končetiny má růžovo-hnědé a krátký zobák černý. Obě pohlaví se zbarvením nijak neliší, mladí ptáci jsou pak celkově světlejší s vpředu přerušeným pruhem na krku.

V porovnáním s velmi podobným kulíkem písečným (Charadrius hiaticula) je kulík říční o něco menší a štíhlejší. Kulík písečný se dále liší také převážně oranžovým zobákem a výrazným bílým pruhem na křídlech patrným v letu.

Nejčastěji se ozývá klesavým „piu“ nebo svižným „pri“ ( nahrávka s hlasem).

Rozšíření

Hnízdí téměř v celé Evropě, s výjimkou severních oblastí Skandinávie, Velké Británie a Islandu, dále také v severní Africe a na rozsáhlém území Asie. V rozmezí od listopadu do února táhne na zimoviště do Afriky, konkrétně jak do její severní, tak subsaharské části, včetně pobřeží západní Afriky, Zaire, Tanzanie a Keni. Zpět ve střední Evropě se pak začíná objevovat již v druhé polovině března.

Žije na bahnitých, písečných i štěrkovitých březích mělkých vod (rybníků, jezer, pískoven aj.).

V České republice hnízdí až po 850 m n. m.

Chování

Na zemi rychle cupitá, náhle se zastavuje. Let je rychlý, přímý. Během hnízdění je teritoriální, při tazích, které podniká v noci, se však často zdržuje v menších hejnech.

Živí se především červy, pavouky, hmyzem, jeho larvamy a měkkýši. Kořist často sbírá i z vodní hladiny.

Hnízdí 1x až 2x ročně od dubna do srpna. Hnízdo je jednoduchý důlek v zemi na otevřeném terénu, případně v nízké vegetaci, vždy nedaleko vody. Během námluv samec hloubí hnízd víc, z nichž si pak samice sama jedno vybírá.

V jedné snůšce jsou nejčastěji 4 29,8 x 22,2 mm velká vejce. Jejich zbarvení, které bývá bílé až šedé s drobným tmavým skvrněním, má maskovací účel. Inkubace trvá 24-25 dnů a podílí se na ní oba rodiče. V případě, že se mláďata cítí ohrožena, se tisknou k zemi a spoléhají tak na své ochranné zbarvení. Při jejich ohrožení také často předstírá jeden z rodičů zranění křídla a snaží se tak predátora odlákat do bezpečné vzdálenosti.

Ve volné přírodě se dožívá průměrně 4 let.

Početnost

Evropská populace druhu byla na počátku 21. století odhadována na 110-240 tisíc párů. V počtu větším jak 5 000 párů přitom hnízdí na území Ruska (konkrétně v jeho evropské části), Běloruska, Ukrajiny, Francie a Německa. Jen středoevropská populace je pak odhadována na 13 000-19 000 párů, z čehož na území České republice hnízdí 700-1400 párů. Jeho populační trend je na našem území stabilní.

Poddruhy

- Charadrius dubius curonicus - většina Eurasie, severní Afrika.
- Charadrius dubius jerdoni - Indie a jihovýchodní Asie.
- Charadrius dubius dubius - Filipíny jižně po Novou Guineu a Bismarckovo souostroví.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii