AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Labuť černokrká
  • Latinský název
  • Cygnus melancoryphus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:vrubozobí
Čeleď:kachnovití
Rod:labuť
Druh:labuť černokrká

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 102 do 140 cm
  • Hmotnost:
  • od 3,5 do 6,7 kg

Facebook

Labuť černokrká

Labuť černokrká
(Cygnus melancoryphus)

Popis zvířete

Labuť černokrká (Cygnus melancoryphus) je nejmenší zástupce rodu Cygnus na světě. Samci dorůstají 115-140 cm a váží 4,5-6,7 kg, samice jsou pak dlouhé 102-124 cm a váží 3,5-4,4 kg. Je celá bílá s černým krkem a hlavou, šedým zobákem a růžovými končetinami. Přes oko se jí táhne bílý pruh a na zobáku má výrazné červené ozobí. Obě pohlaví jsou si velmi podobná, samice jsou pouze o něco menší. Žije ve sladkovodních bažinách, lagunách a na jezerech na území Argentiny, Brazílie, Chile, Falkland a Uruguaye. Mimo hnízdní období, kdy je přísně teritoriální, se často zdržuje v hejnech. Živí se převážně vodními rostlinami. 3-7 vajec klade do velkého kopcovitého hnízda z rostlinného materiálu.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění