AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Lachtan

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:šelmy
Podřád:ploutvonožci
Čeleď:lachtanovití
Druh:lachtan

Váhy a míry

  • Rychlost:
  • 40 km/h

Facebook

Lachtan

Lachtan

Seznam zvířat, patřících do skupiny Lachtan Popis zvířete

Lachtanovití (Otariidae) je čeleď ploutvonožců (Pinnipedia) čítající asi 16 druhů lachtanů. Lachtani jsou poměrně velcí živočichové s hustou srstí, která bývá po namočení tmavší, a s velkou zásobou podkožního tuku, kteří jsou tímto skvěle přizpůsobeni životu ve vodě, kde tráví většinu svého života, ale k rozmnožování, odpočinku a spánku dochází na souši. Zástupci této čeledě jsou velice zdatnými plavci a některé druhy se mohou objevit i několik desítek kilometrů od břehu. Obývají chladné oblasti jižního Atlantického, Indického a severního i jižního Tichého oceánu.

Vzhled

Od vzhledem podobných tuleňovitých (Phocidae) je odlišují zvlášť jejich ušní boltce a schopnost podsunout ploutvovité zadní končetiny pod tělo, což jim umožňuje rychlejší pohyb po souši. Příslušníci čeledi lachtanovitých se od svých šelmích prapředků vývojově vzdálili poměrně málo. Důkazem toho jsou právě jejich ušní boltce, ale i mléčný chrup, drápy nebo holá chodidla. Jejich zbarvení je především tmavě hnědé až do rezava, ale občas také šedé, přičemž po namočení jejich srst obvykle výrazně ztmavne a může dosáhnout i čistě černé barvy. Samec se od samice liší velikostí a tím, že má znatelně větší hlavu.

Chování a rozmnožování

Lachtanovití jsou známí svou společenskou povahou a tím, že se v době rozmnožování shromažďují na jednom místě celá desetiletí, tedy po několik generací. V tomto období jsou samci značně brutální a krutě bojují o teritorium a především o samice. Samec si samice pečlivě hlídá a po určitou dobu je nepustí ani za potravou, což má pro ně po skončení tohoto období za následek značný úbytek na váze, který se snaží jak samice, tak i samci co nejrychleji vyrovnat. Samice rodí jedno mládě následující rok po páření a o několik dní později se znovu páří. Páření a porody jsou tak synchronizované díky prodloužené březosti, kdy zárodek leží po určitou dobu v klidovém stádiu a teprve pak se začne vyvíjet, čímž je zajištěno načasování porodů tak, aby v kolonii nebyla mláďata různých velikostí.

Nejznámějším zástupcem je zřejmě lachtan kalifornský (Zalophus californianus), který se chová díky své dovednosti učenlivosti ve většině větších cirkusů a je známou atrakcí i v zoologických zahradách.

Uvádí se, že lachtani se dokáží pohybovat rychlostí 40 km/h.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii