AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Lasice kolčava
  • Latinský název
  • Mustela nivalis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:lasicovití
Rod:lasice
Druh:lasice kolčava

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 155 do 260 mm
  • Hmotnost:
  • od 30 do 160 g

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 30 do 37 dnů
  • Počet mláďat:
  • 3 - 7
  • Délka života:
  • od 2 do 10 roky

Facebook

Lasice kolčava

Lasice kolčava
(Mustela nivalis)

Popis zvířete

Lasice kolčava (Mustela nivalis) je nejmenší a zároveň nejhojnější šelma v ČR z čeledi lasicovití (Musteliadae).

Popis

Lasice kolčavy dosahují velikosti 155-260 mm a hmotnosti 30-160 g. Velikost těla je velmi různorodá, samice jsou však vždy menší.
Srst je zbarvena mléčněhnědě až rezavohnědě s bělavou náprsenkou a spodní stranou těla. Na ocase se na rozdíl od hranostaje nenachází černá špička. V ČR se na zimu nepřebarvuje, jen zesvětlá.

Stanoviště

Lasice kolčavy vyhledávají sušší místa ve volné krajině - pole a louky s mezemi, méně v okolí lidských obydlí. Úkryty si vyhledávají v různých štěrbinách, hromadách dříví, stromových dutinách i myších norách. Aktivní je hlavně za soumraku a nad ránem, ale můžeme ji zastihnout na lovu i ve dne.

Potrava

Její potravou jsou myši a hraboši, méně hmyz, obojživelníci a ptáci, výjimečně k nevůli myslivců i zajíc či bažant.

Způsob života

Lasice žijí samotářsky v různých štěrbinách a dutinách. Jsou aktivní zejména za soumraku a k ránu, mnohdy jsou však zastiženy při lovu i ve dne. V zajetí se může kolčava dožít až 10 let, v přírodě však obvykle 2-3 roky. Jejími nepřáteli jsou zejména draví ptáci, sovy a lišky.

Rozmnožování

Říje probíhá zejména na jaře, samice rodí po 30-37 dnech březosti 3-7 mláďat. Mláďata jsou 25 dnů slepá, matka se o ně stará čtyři měsíce. Pokud je dostatek potravy, tzv hraboší rok, může mít kolčava mladé i několikrát do roka. Mezi přední vlastnosti lasice patří lstivost a vypočítavost.

Areál rozšíření

Areál rozšíření zahrnuje většinu Evropy (chybí jen v Irsku a na Islandu) a Asie, a také severní Afriku. Nověji je k tomuto druhu řazena i lasička žijící v Severní Americe.

V ČR se s ní běžně setkáme všude od nížin po hřebeny hor.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii