AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ledňák modrokřídlý
  • Latinský název
  • Dacelo leachii

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:srostloprstí
Druh:ledňák modrokřídlý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 38 do 41 cm
  • Hmotnost:
  • od 250 do 370 g

Biologická data

  • Délka života:
  • od 12 do 15 let

Facebook

Ledňák modrokřídlý

Ledňák modrokřídlý
(Dacelo leachii)

Popis zvířete

Ledňák modrokřídlý se vyskytuje na severu Austrálie a Nové Guinei. Má, stejně jako ostatní ledňáčci, velkou hlavu nesoucí dlouhý, silný zobák. Ocas je krátký, stejně tak i nohy s částečně srostlým třetím a čtvrtým prstem. Nemá prakticky žádný jazyk, zbyla z něj jen malá záklopka hrtanu sloužící při polykání. Samička je o něco větší než samec.

U ledňáka modrokřídlého se dá samec od samice odlišit podle rozdílného zbarvení rýdovacích per - samec je má tmavomodrá, zatímco samice červená.

Ve volné přírodě ho se vyskytuje v okolí potoků ve vlhkých nebo bažinatých lesnatých oblastech. Živí se malými obratlovci (žáby, malí ptáci a savci, ptačí vejce) i bezobratlými. Nestravitelné části vyvrhují ve formě vývržků.

Způsob života

Ledňák modrokřídlý žije v rodinných skupinách, které mají přibližně 8 členů. Základ tvoří rodičovský pár, kromě něj v ní najdeme potomky z předchozích let. Samec s mláďaty se podílí na stavbě hnízda, krmení samice i na obraně teritoria.

Hnízdí v dutinách stromů, dává přednost baobabům rodu Adausonia, případně si vybírá hnízda stromových všekazů.

Ledňáčci modrokřídlí vytvářejí celoživotní páry.
Pohlavní dospělosti dosahují v 1. roce života, rozmnožovat se začínají až ve 4. roce života. Obvykle snáší 3 - 5 vajec a o mláďata se starají 3 měsíce.

V kterých českých ZOO je k vidění