AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ledňák obrovský
  • Latinský název
  • Dacelo novaeguineae

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:srostloprstí
Druh:ledňák obrovský

Váhy a míry

  • Délka:
  • 45 cm

Facebook

Ledňák obrovský

Ledňák obrovský
(Dacelo novaeguineae)

Popis zvířete

Ledňák obrovský (Dacelo novaeguineae) je velký pták z čeledi Halcyonidae.

Popis

Dorůstá 45 cm, je zavalitý s velkou hlavou, velkýma hnědými očima a silným zobákem. Pohlaví jsou si velmi podobná, samice jsou však mírně větší. Spodina těla a hlava je převážně krémově bílá, přes oko se mu táhne tmavě hnědý pruh, který ve slabší podobě zasahuje až na temeno. Hřbet a křídla jsou hnědá, na křídlech je patrné i jasně modré zbarvení některých per. Vrchní čelist zobáku má tmavou, spodní lehce růžovo-oranžovou.

Ozývá se známým chechtavým voláním.

Rozšíření

Vyskytuje se v blahovičníkovitých porostech, galeriových lesích a v kulturní krajině na rozsáhlém území východní Austrálie a jako nepůvodní druh dnes i na území Tasmánie, Nového Zélandu, Flinders Island, Klokaního ostrova a na jihozápadě západní Austrálie.

Ekologie

Ledňák obrovský žije v rodinných hejnech; mladí ptáci přitom první rok setrvávají v blízkosti svých rodičů a pomáhají jim s výchovou dalších mláďat. Na kořist, kterou se stávají nejčastěji hadi, malí savci, velký hmyz, ještěrky, malí ptáci a jejich mláďata, číhá nehnutě na příhodné větvi a poté, co se přiblíží, se jí zmocní bleskovým útokem. Hnízdí v dutinách stromů. V jedné snůšce bývají 2-4 bílá vejce, na kterých sedí 24-26 dnů.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění