AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Lejsek malý
  • Latinský název
  • Ficedula parva

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:lejskovití
Rod:lejsek
Druh:lejsek malý

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Lejsek malý

Lejsek malý
(Ficedula parva)

Popis zvířete

Lejsek malý (Ficedula parva) je malý pták z čeledi lejskovitých. Způsobem pohybu a velikostí připomíná budníčka menšího. Svrchu je hnědý, zespodu bělavý; nápadný je černobíle zbarvený ocas (bílé jsou strany jeho kořene). Kolem oka je tenký bílý kroužek. Dospělí samci mají na hrdlech různě velkou oranžově červenou skvrnu (snad podle věku), hlava je šedá. Samice a mladí ptáci nemají na hlavě ani šedou ani červenou barvu. Hnízdí především v hustých listnatých lesích s vodním tokem. V České republice hnízdí jen roztroušeně, nejčastěji v nižších částech hor (max. 1050 m n. m.); početnost byla v letech 2001-2003 odhadnuta na 1200-2400 párů.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii