AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Lemur běločelý
  • Latinský název
  • Lemur fulvus albifrons

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:primáti
Podřád:poloopice
Čeleď:lemurovití denní
Rod:lemur
Druh:lemur bělohlavý
Poddruh:lemur běločelý

Váhy a míry

  • Délka:
  • do 50 cm
  • Hmotnost:
  • od 2 do 3 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • 120 dnů
  • Počet mláďat:
  • 1 - 2
  • Délka života:
  • od 20 do 35 let

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Lemur běločelý

Lemur běločelý
(Lemur fulvus albifrons)

Popis zvířete

Lemur běločelý obývá deštné lesy severovýchodního Madagaskaru. Je poddruhem lemura bělohlavého.

Lemuři jsou poloopice, které žijí výhradně na Madagaskaru. Slovo "lemur" znamená "noční putující duch", což odráží jejich tiché noční cestování pralesem. Při růstu lidské populace však stále více mizí jejich životní prostředí.

Žijí v malých rodinných skupinách o 3 až 12ti členech. Ve volné přírodě se dožívají 20-25 let, v lidské péči až 35 let.

V kterých českých ZOO je k vidění