AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Lemur šedý
  • Latinský název
  • Hapalemur griseus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:primáti
Podřád:poloopice
Čeleď:lemurovití denní
Rod:lemur
Druh:lemur šedý

Váhy a míry

  • Hmotnost:
  • 1 kg

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Lemur šedý

Lemur šedý
(Hapalemur griseus)

Popis zvířete

Lemur šedý (Hapalemur griseus) je jediný lemur a jediný primát , který se adaptoval k životu v rákosí. Jeho zbarvení je šedé a má výrazný tupý čenich. Dorůstá do velikosti 80 cm (s ocasem) a hmotnosti 1 kg. Vyskytuje se stejně jako jiné druhy lemurů na Madagaskaru a to v jeho severní a východní části. Žije ve skupinách, které mají 3-5 členů, ale mohou vytvořit skupiny až o 40 členech a vede je vždy jeden dominantní samec. Živí se listy, výhonky, pupeny a dření rákosu ve kterém žijí.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii