AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Lemur tmavý Sclaterův
  • Latinský název
  • Eulemur macaco flavifrons

Známé také jako

  • lemur Sclaterův

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Nadrád:placentálové
Řád:primáti
Podřád:poloopice
Čeleď:lemurovití denní
Rod:lemur
Druh:lemur tmavý
Poddruh:lemur tmavý sclaterův

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 39 do 45 cm
  • Délka ocasu:
  • od 51 do 65 cm
  • Hmotnost:
  • od 1,8 do 2 kg

Facebook

Lemur tmavý Sclaterův

Lemur tmavý Sclaterův
(Eulemur macaco flavifrons)

Popis zvířete

Výskyt tohoto poddruhu Lemura tmavého je omezen jen na několik lesních fragmentů v oblasti Sambirano (severozápadní Madagaskar). Mimo člověka je to jediný primát na světě, který má modře zbarvené oči.

Lemuři Sclaterovi jsou velmi málo prozkoumaným a vzácným druhem. Ani populace ve volné přírodě dosud není přesně známa, odhaduje se na 450 – 3540 jedinců. Ohroženi jsou zejména rychlým úbytkem vhodných biotopů v důsledku devastace přírody domorodým obyvatelstvem.

V zajetí bylo chováno k 1.1.2010 celkem 62 jedinců, z toho 30 v deseti evropských zoo. Mezi nejúspěšnější chovatelé v Evropě patří francouzská Zoo Mulhouse. U nás je chová Zoo Ostrava od roku 2004, v roce 2009 se zde zdařil první historicky odchov v České republice.