AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Leskoptev zlatoprsá
  • Latinský název
  • Lamprotornis regius

Známé také jako

  • leskoptev královská
  • špaček zlatoprsý

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:špačkovití
Druh:leskoptev zlatoprsá

Váhy a míry

  • Délka:
  • 30 cm
  • Hmotnost:
  • od 46 do 63 g

Facebook

Leskoptev zlatoprsá

Leskoptev zlatoprsá
(Lamprotornis regius)

Popis zvířete

Leskoptev zlatoprsá se vyskytuje v severní Etiopii, Somálsku, východní Keňi a severovýchodní Tanzanii. Tato leskoptev je štíhlá s dlouhým ocasem. Obývá otevřené křovinaté locality v suchých a polosuchých oblastech, většinou pod 1000 m.n.m.

Leskoptev zlatoprsá je většinou zcela hmyzožravá, ale přijímá i ovoce. Hodně času tráví na zemi. Skáče pomocí obou noh a běhá. Ptáci jsou plaší a neklidní. Při vyrušení odletí na krátkou vzdálenost do blízké skupiny vegetace, málokdy letí více než 3 metry nad zemí

Vzhled

Na svrchní straně těla a hrdla má jasně se měnící modrou a zelenou barvu. Hruď a břicho jsou zlatožluté.

Hnízdění

Hnízdění: Hnízdo je v dutině stromu, buď přírodní, nebo vytvořené vousáky (Capitonidae) a datly (Picidae) 3-7 metrů nad zemí. Je vystláno suchou trávou, srstí a pery, někdy i svlečkami hadů a listy. Vejce jsou bledě zelenomodrá s velmi malými červenohnědými skvrnkami. Po snesení 3-4 vajec zahřívá snůšku pouze samice.

V kterých českých ZOO je k vidění