AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Lesňáček žlutý
  • Latinský název
  • Dendroica petechia

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:lesňáčkovití
Druh:lesňáček žlutý

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • od 11 do 13 cm

Facebook

Lesňáček žlutý

Lesňáček žlutý
(Dendroica petechia)

Popis zvířete

Lesňáček žlutý (Dendroica petechia) je 11-13 cm velký druh pěvce z čeledi lesňáčkovitých (Parulidae). Rozeznáváme u něj asi 41 poddruhů, které vykazují zřetelné rozdíly ve zbarvení. Samci jsou však ve svatebním šatě vždy jasně žlutí s různým zastoupením červeno-hnědého a zelenavého zbarvení. Samice a mladí ptáci jsou u všech poddruhů méně výrazní, svrchu nazelenalí se světle žlutou spodinou.

Lesňáček žlutý je zastoupen téměř na celém severoamerickém kontinentě v rozmezí od Aljašky až po jižní Mexiko a zasahuje také do Jižní Ameriky - po Peru. Náleží mezi částečně tažné druhy, severské populace migrují, jižní na svých hnízdištích setrvávají po celý rok. Jeho biotopem jsou vlhké křovinaté lokality a bažiny. Požírá převážně hmyz, ale živí se i jinými bezobratlými a malými měkkými plody. Pro mláďata hrají v potravě nejvýznamnější roli housenky. Do malého miskovitého hnízda postaveného na stromě klade 3-6 světlých, tmavě skvrnitých vajec, na kterých sedí 11-14 dnů. Mláďata opouští hnízdo po 8-12 dnech a minimálně ještě další dva týdny jsou dokrmována rodiči.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

Podobná zvířata: