AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Levhart cejlonský
  • Latinský název
  • Panthera pardus kotiya

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:kočkovití
Podčeleď:velké kočky
Rod:panthera
Druh:levhart skvrnitý
Poddruh:levhart cejlonský

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • od 50 do 70 cm
  • Délka:
  • od 95 do 170 cm
  • Délka ocasu:
  • od 60 do 100 cm
  • Hmotnost:
  • od 50 do 80 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 93 do 112 dnů
  • Počet mláďat:
  • 2 - 3
  • Délka života:
  • 10 let

Stav ohrožení

  • Ohrožen
  • Populace:
  • 700-1000 ks

Facebook

Levhart cejlonský

Levhart cejlonský
(Panthera pardus kotiya)

Popis zvířete

Levharti cejlonští patří k největším poddruhům levharta. Jsou schopni ulovit velké savce až do velikosti dospělého buvola. Stojí na vrcholu potravního řetězce a hrají tedy zásadní roli při udržování populační hustoty lovené kořisti. Odhad početnosti ve volné přírodě je pouhých 700-950 jedinců. V zoologických zahradách na celém světě je jich chováno jen asi 60.

Vyskytuje se na Srí Lance. Žije samotářsky.

V kterých českých ZOO je k vidění