AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Levhart mandžuský
  • Latinský název
  • Panthera pardus orientalis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:kočkovití
Druh:levhart skvrnitý
Poddruh:levhart mandžuský

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • od 50 do 175 cm
  • Délka:
  • od 140 do 190 cm
  • Délka ocasu:
  • od 6 do 97 cm
  • Hmotnost:
  • od 3 do 80 kg

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Levhart mandžuský

Levhart mandžuský
(Panthera pardus orientalis)

Popis zvířete

Levhart mandžuský, také levhart amurský nebo levhart skvrnitý mandžuský, (Panthera pardus orientalis nebo Panthera pardus amurensis) je kriticky ohrožený poddruh levharta skvrnitého. Jedná se o jednu z nejvzácnějších kočkovitých šelem na světě. Podle počtu stop ve sněhu v roce 2007 se odhaduje 27 až 32 jedinců ve volné přírodě. 17 čistokrevných levhartů mandžuských žije v zajetí, z toho 5 v zoologické zahradě v Praze.

Vzhled

Od ostatních osmi podruhů levharta skvrnitého se liší především světlejší barvou s rosetami a delší srstí přibližně 25 mm dlouhou v létě a až 70 mm v zimě. Je také větší, má šedé oči a dlouhý hustý ocas o délce 60-97 cm. Samci mají délku okolo 170-190 cm, samice 140-175 cm. Výšku kohoutku 50-75 cm. Samice váží od 30 do 55 kg a samci 40 až 80 kg.

Výskyt

Je to nejseverněji žijící poddruh levharta. Vyskytuje se v Asii na ruském Dálném východě na pomezí Ruska, Číny a Severní Koreje. Žije v oblasti, kde zimy dosahují silně záporných teplot. Jeho přirozeným biotopem jsou člověkem nedotčené listnaté a smíšené husté lesy, kde je dostatek kopytníků a jelenů. Nedostatek těchto podmínek byl důvod pro jejich vymření na Korejském poloostrově a na severovýchodě Číny.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění