AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Levhart obláčkový
  • Latinský název
  • Neofelis nebulosa

Známé také jako

  • harimauda
  • pardál obláčkový

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:kočkovití
Druh:levhart obláčkový

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 0,6 do 1,1 m
  • Délka ocasu:
  • od 55 do 91 cm
  • Hmotnost:
  • od 16 do 23 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 86 do 95 dnů
  • Počet mláďat:
  • 1 - 5

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Levhart obláčkový

Levhart obláčkový
(Neofelis nebulosa)

Popis zvířete

Levhart obláčkový (harimauda, pardál obláčkový) Neofelis nebulosa je samotářsky žijící lesní kočkovitá šelma. Je nejmenší z velkých koček. Je nazýván podle tmavých „obláčků“ na jeho těle. Svým uměním šplhat může konkurovat malým kočkám.

Výskyt

Levhart obláčkový obývá horské i nížinné lesy jižní a jihovýchodní Asie.

Popis

délka
0,6 - 1,1 m
délka ocasu
55 - 91 cm
hmotnost
16 - 23 kg

Potrava

Levhart obláčkový loví opice, gibony, ptáky, dikobrazy, malá prasata a jeleny. Má nápadně dlouhé špičáky, které mírně připomínají zuby dávno vyhynulého šavlozubého tygra.

Rozmnožování

Samice je březí 86 - 95 dní a rodí 1 - 5, nejčastěji dvě mláďata, o která pečuje sama. Po 12 dnech vidí a v 10. týdnu života jedí maso, i když je matka kojí až do půl roku. V této době jejich srst - po narození celá šedá - dostává stejné vzorování jako u rodičů.

Ohrožení

Přestože je levhart obláčkový ve většině zemí chráněn zákonem, často se stává obětí lovců. Lidé ho loví pro kožešinu a také pro velké špičáky, kterým přičítají kouzelnou moc. Největší pohromou je však ničení lesů, bez nichž nemohou žít.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění