AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Levhart perský
  • Latinský název
  • Panthera pardus saxicolor

Známé také jako

  • levhart levantský
  • levhart skvrnitý perský
  • levhart skvrnitý sinajský
  • levhart skvrnitý zakavkazský
  • levhart zakavkazský
  • levhart sinajský

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:kočkovití
Druh:levhart skvrnitý
Poddruh:levhart perský

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • do 80 cm
  • Délka:
  • do 190 cm
  • Hmotnost:
  • do 70 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • 105 dnů
  • Počet mláďat:
  • 1-4
  • Délka života:
  • do 15 roky

Facebook

Levhart perský

Levhart perský
(Panthera pardus saxicolor)

Popis zvířete

Levhart perský je větším poddruhem Levharta skvrnitého a je přísně chráněn. Prodej těchto zvířat je zakázán mezinárodním právem. Příčinou poklesu stavů tohoto krásného zvířete je především pytláctví, ale i ztráta přirozených lovišť.

Dříve se vyskytoval v Íránu, Ázerbájdžánu, Turecku, Gruzii, Turkmenistánu, Uzbekistánu, Pákistánu, Tádžikistánu a Afghánistánu. Na většině původních místech je již vyhuben.

Je masožravec a loví nejenom menší zvířata, ale troufá si i na větší savce, jako jsou jeleni či divoká prasata.

Levhart perský je šedookrově zbarven a má velké rozety Má dlouhou a hustou srst.