AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Liška džunglová
  • Latinský název
  • Vulpes bengalensis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:psovití
Rod:liška
Druh:liška džunglová

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • 25 cm
  • Délka:
  • od 45 do 60 cm
  • Délka ocasu:
  • od 25 do 35 cm
  • Hmotnost:
  • od 2 do 3 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • 53 dnů
  • Počet mláďat:
  • 2 - 4

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Liška džunglová

Liška džunglová
(Vulpes bengalensis)

Popis zvířete

Liška džunglová či liška šedorudá (Vulpes bengalensis) je drobná šelma z čeledi psovitých (Canidae), která obývá úzěmí Indického subkontinentu od Himalajského úpatí a Terai po Nepál přes jižní Indii a jižní a východní Pákistán až po východní Indii a jihovýchodní Bangladéš.

Popis

Liška džunglová je poměrně malá liška s podlouhlým čenichem, dlouhýma a špičatýma ušima a s huňatým ohonem, kteří tvoří ca. 50 až 60 % z celkové délky hlavy a těla. Srst na hřbetě má barvu šedou, na břiše je srst světlejší; nohy mají nahnědlou nebo červenavě hnědou barvu. Její huňatý ocas je převážně na konci černý. Uši jsou tmavě hnědé s černými okraji. V průběhu staletí se u lišek džunglových vyvynulo několik desítek nezvyklých barevných variant od zlaté až po krémovou, ale obecně stále platí, že je základní zbarvení šedé až světle hnědé.

- délka těla bez ocasu: ca. 45-60 cm
- délka ocasu: 25-35 cm
- výška v kohoutku: ca. 25 cm
- hmotnost: ca. 2-3 kg

Biologie

Lišky gžunglové jsou aktivní hlavně večer, v regionech s příznivějším klimatem jsou příznivé i za dne. Žije v stálých párech, ale loví většinou po jednom. Většinu času tráví ve svých norách, které mohou být jak tzv. jednoduché, tak složité, které mohou být dlouhé i několik metrů. Nora je pro tyto lišky důležitou součástí života - většinou v ni konzumují potravu, přespávají zde, je to spolehlivá ochrana před větším nebezpečím a vychovávají zde i svá mláďata.

Jejich potravou se nejčastěji stávají malí hlodavci, nejrůznější plazi, ale i kraby, termiti, hmyz, mladí ptáci, ale neodolá ani rostlinné potravě nebo ovoci.

O rozmnožování těchto šelem není příliš mnoho známo. Víme však, že březost trvá 53 dní a samice rodí nejčastěji 2-4 mláďata.

Stále se loví pro kůži a pro maso. V některých případech jsou dokonce některé části jeho těla užívané v tradiční medicíně a v určitých oblastech je tato šelma dokonce posvátná.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii