AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Loríček žlutoboký
  • Latinský název
  • Cyclopsitta diophthalma

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:papoušci
Čeleď:papouškovití
Rod:loríček
Druh:loríček žlutoboký

Váhy a míry

  • Délka:
  • 14 cm

Facebook

Loríček žlutoboký

Loríček žlutoboký
(Cyclopsitta diophthalma)

Popis zvířete

Loríček žlutoboký (Cyclopsitta diophthalma) je malý, velmi barevný papoušek. Obývá lesy na Nové Guinei a na několika sousedních ostrovech, izolovaně se vyskytuje také na tropickém australském pobřeží. S velikostí asi 14 cm se jedná o nejmenšího australského papouška.

Je zavalitý, převážně zelený s nápadně krátkým ocasem, silným zobákem a výraznou modro-červenou kresbou na hlavě. Mezi pohlavími je přitom vyvinut mírně patrný sexuální dimorfismus, samci mají totiž v porovnání se samicemi červenější zbarvení na hlavě.

Živí se zejména fíky, bobulemi, semeny, nektarem a drobným hmyzem. Zdržuje se v párech nebo v malých skupinách. Na rozdíl od většiny ostatních v dutinách hnízdících druhů papoušků si loríček žlutoboký buduje vlastní dutinu, většinou ve ztrouchnivělém stromě.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii