AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Lvíček zlatohlavý
  • Latinský název
  • Leontopithecus chrysomelas

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Nadrád:placentálové
Řád:primáti
Podřád:vyšší primáti
Čeleď:kosmanovití
Rod:lvíček
Druh:lvíček zlatohlavý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 20 do 33,5 cm
  • Délka ocasu:
  • od 31,5 do 40 cm
  • Hmotnost:
  • od 380 do 700 g

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 132 do 145 dnů
  • Počet mláďat:
  • 1 - 2

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Lvíček zlatohlavý

Lvíček zlatohlavý
(Leontopithecus chrysomelas)

Popis zvířete

Lvíček zlatohlavý se vyskytuje v tropické Jižní Americe. Obývá tropické lesy a přímořský deštný les. Živí se jak rostlinami (plody, nektar, květy, stromová míza, listy), tak také drobnými živočichy (hmyz, pavouci, ještěrky, ptačí vejce a mláďata).

Rozmnožování

Samička rodí po 132 – 145 dnech březosti 1-2 mláďata, která kojí asi 2-3 měsíce. Většinu ostatní péče obstarává otec. Páry spolu žijí celý život.

Zajímavosti

Lvíček zlatohlavý je zařazen do CITES I. V důsledku kácení lesů je jeho areál nesouvislý a izolované populace natolik malé, že jim hrozí vyhubení.

V kterých českých ZOO je k vidění