AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Lyskonoh úzkozobý
  • Latinský název
  • Phalaropus lobatus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Podřád:bahňáci
Čeleď:slukovití
Rod:lyskonoh
Druh:lyskonoh úzkozobý

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Lyskonoh úzkozobý

Lyskonoh úzkozobý
(Phalaropus lobatus)

Popis zvířete

Lyskonoh úzkozobý (Phalaropus lobatus) je malý bahňák z čeledi slukovitých. Podobá se lyskonohu ploskozobému, ve všech šatech má však velmi tenký zobák, který je vždy celý tmavý. Ve svatebním šatu je pestře zbarvený – temeno, tváře, zadní část krku, strany hrudi s hřbet jsou šedé, strany krku do různé míry rezavé (více u samic), hrdlo a skvrna nad okem jsou bílé. V prostém šatu má šedivý hřbet s bělavými lemy, trochu černé barvy má v týle a za okem. Hnízdí v bažinách, nad hranicí lesa a v tundře; zasahuje dále do vnitrozemí a výše do hor než lyskonoh ploskozobý. Do České republiky se zatoulává hlavně na podzim.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii