AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Lžičák pestrý
  • Latinský název
  • Anas clypeata

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:vrubozobí
Čeleď:kachnovití
Rod:kachna
Druh:lžičák pestrý

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Lžičák pestrý

Lžičák pestrý
(Anas clypeata)

Popis zvířete

Lžičák pestrý (Anas clypeata) je velká plovavá kachna.

Rozšíření

Lžičák pestrý je široce rozšířená kachna žijící převážně na močálech, jezerech, porostlých březích řek a na mokrých loukách. Hnízdí v severních oblastech Evropy, Asie a Severní Ameriky a jako ojedinělý tulák se občas vyskytuje také v Austrálii. Je převážně tažný, na zimu se hromadně stahuje do západní a jižní Evropy, střední Afriky, jižní Asie a Střední Ameriky. Pravidelně, ale nepočetně hnízdí (140 - 200 párů), protahuje a ojediněle i zimuje (10 - 60 jedinců) na území České republiky, kde v současné době náleží již mezi kriticky ohrožené druhy (CR).

Etologie

Mimo hnízdní období se lžičák pestrý vyskytuje zpravidla v menších hejnech, na jaře v párech a na průtazích často i v několika sto členných skupinách. Živí se převážně rostlinnou potravou, především v období hnízdění často požírá také drobné živočichy, zejména vodní hmyz, korýše a měkkýše. Hnízdí na ostrůvcích v třtině a ostřicových porostech poblíž vody. V květnu až v červnu snáší samice 8-12 zelenošedých vajec o velikosti 48-58 x 35-39 mm. Jejich inkubační dobá trvá přibližně 22 - 25 dní. O mláďata pečuje pouze samice.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění