AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Maki tlustoocasý
  • Latinský název
  • Cheirogaleus medius

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Nadrád:placentálové
Řád:primáti
Podřád:poloopice
Čeleď:makiovití
Druh:maki tlustoocasý

Váhy a míry

  • Délka:
  • do 26 cm
  • Délka ocasu:
  • do 30 cm
  • Hmotnost:
  • do 175 g

Facebook

Maki tlustoocasý

Maki tlustoocasý
(Cheirogaleus medius)

Popis zvířete

Maki tlustoocasý obývá suché lesy západního a jižního Madagaskaru.

Během osmiměsíčního období sucha se skupiny maki tlustoocasých ukládají k odpočinku v hnízdech, kde tráví zásoby energie, uložené v příznivé části roku do tlustého ocásku. Takové hospodaření pozorujeme i u dalších zvířat, například gekončíků, ale mezi primáty je to typický projev zejména této čeledi.

Během pobytu se tisknou k sobě, aby udrželi stálou tělesnou teplotu. V období aktivity žijí maki samotářsky a v průběhu noci pátrají na stromech a keřích po květech, plodech a hmyzu.

V kterých českých ZOO je k vidění
Podobná zvířata: