AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Malpa hnědá
  • Latinský název
  • Cebus apella

Známé také jako

  • apela
  • malpa Azarova
  • malpa hlavatá
  • malpa rohatá
  • malpa světlolící

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:primáti
Čeleď:malpovití
Rod:malpa
Druh:malpa hnědá

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 35 do 48 cm
  • Délka ocasu:
  • od 35 do 50 cm
  • Hmotnost:
  • od 1,3 do 4,8 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 150 do 180 dnů
  • Počet mláďat:
  • 1
  • Délka života:
  • do 45 roky

Facebook

Malpa hnědá

Malpa hnědá
(Cebus apella)

Popis zvířete

Malpa hnědá se vyskytuje od jižní Kolumbie po Paraguay a patří do skupiny ploskonosých opic, které jsou obyvatelkami Nového světa. Zdržují se v různých biotopech od suchých lesů po deštné pralesy, bažiny, mangrovové porosty i horské mlžné lesy do výšky 2700 m n.m., podél řek i na mořském pobřeží . Svá území si značí močí, kterou si vtírají do dlaní a chodidel

Typickými znaky všech členů této nadčeledi jsou široké nosní přepážky, absence lícních torb a sedacích mozolů. Pokud palec na předních končetinách nezakrněl, je krátký a staví se špatně oproti ostatním prstům. V rámci skupiny malpy hnědé dorůstají střední velikosti. Jejich ocas, celý porostlý srstí, se na konci typicky stáčí do kroužku. I když není vysloveně chápavý, je dost pevný na to, aby se za něj malpy mohly na krátkou dobu zavěsit. Této malpě se také někdy říká malpa rohatá podle růžků srsti nad ušima.

Malpa hnědá je typickým všežravcem. Živí se prakticky vším, co jí přijde do ruky - semena, kořeny, oddenky, květy, nektarem, hmyzem i drobnými obratlovci (např. žábami, ještěrkami nebo malými netopýry).

Tvoří vícečlenné, až 20 jedinců čítající polygamní skupiny s převahou samic. Tlupu ovšem vždy vede samec. Jsou aktivní ve dne, přičemž téměř všechen čas tráví v korunách stromů. Na zem sestupují jen, když se potřebují napít. Celá skupina je velmi hlučná. Hlasový rejstřík obsahuje více než desítku různých druhů hlasů.

Mláďata se v přírodě rodí v kteroukoliv roční dobu. Po 180 dní trvající březosti na svět přichází 1 mládě, o které se matka stará zhruba 6 měsíců. Později se na péči o potomky podílejí i samci. Mláďata pohlavně dospívají až v 7 letech, tj. později než většina opic podobné velikosti.

Malpy jsou považovány za nejdovednější americké opice. Používají celou řadu nástrojů, např. kameny k roztloukání tvrdých ořechů. Také se snadno učí a byly použity v různých experimentech, při kterých dovedly rozluštit i náročné úkoly.

V kterých českých ZOO je k vidění