AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Malpa plačtivá
  • Latinský název
  • Cebus olivaceus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:primáti
Podřád:vyšší primáti
Čeleď:malpovití
Druh:malpa plačtivá

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 38 do 49 cm
  • Hmotnost:
  • od 2,3 do 4 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 152 do 160 dnů
  • Počet mláďat:
  • 1
  • Délka života:
  • od 15 do 25 let

Facebook

Malpa plačtivá

Malpa plačtivá
(Cebus olivaceus)

Popis zvířete

Malpa plačtivá obývá pralesy a lesnaté oblasti v Jižní Americe. Tvoří tlupy o 10 - 30 jedincích. Živí se nejrůznějším ovocem a plody, semeny, hmyzem, pavouky, nepohrdnou ani vajíčky a malými ptáky nebo plazy.

Rozmnožování:

Samice mívá po 152 - 160 dnech březosti jen jedno mládě, které nosí několik měsíců na zádech. Mládě má po porodu hmotnost 300 - 400 g. Samice dospívají ve 4 - 5 letech, samci v 6 - 8 letech.

Malpy plačtivé se dožívají 15 - 25 let.

V kterých českých ZOO je k vidění