AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Mandril rýholící
  • Latinský název
  • Mandrillus sphinx

Známé také jako

  • duran pestrolící
  • mandril

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:primáti
Čeleď:kočkodanovití
Rod:mandril
Druh:mandril rýholící

Váhy a míry

  • Hmotnost:
  • od 20 do 40 kg

Biologická data

  • Počet mláďat:
  • 1

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Mandril rýholící

Mandril rýholící
(Mandrillus sphinx)

Popis zvířete

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) je opice z čeledi kočkodanovití. Je nápadný pestře zbarvenými lícemi dospělých samců. Samec dosahuje hmotnosti až 40 kg, samice jsou poloviční.

Mandril obývá oblasti Kamerunu, Konga, Rovníkové Guynee a Gabonu. Jeho biotopem jsou tropické deštné pralesy, ale i zalesněné okraje savan, pobřežní lesy a v období sucha také kultivované plantáže (melounové, maniokové, banánové a s muškátovými oříšky). Pohybuje se převážně po zemi, dokáže ale i přeskakovat ze stromu na strom ve výšce 2 - 5 m. Každou noc si mandrilové vyhledávají nové stanoviště ke spánku, přičemž členové jedné skupiny nikdy nespí na jednom stromě. Narozdíl od jiných opic nemají přes den vyčleněný čas na odpočinek, více než polovinu dne stráví hledáním potravy.

Živí se rostlinou i živočišnou potravou. Z rostlinné převažují plody, ale také listy, semena, ořechy, výhonky, manioky nebo plody olejníku. Z živočišné potravy převažují bezobratlí, ryby a krabi. Pojídá také ptáky a jejich vejce.

Mandril je aktivní přes den, kdy putuje napříč pralesem, není teritoriální. Skupina, vedená jedním dominantním samcem, čítá 15 - 95 členů, spatřeny byly i skupiny o 150 jedincích. Malé skupiny se v hlavní plodové sezoně seskupují až do velikosti nad 250 jedinců. Nepřátele zastrašují zíváním a škubáním hlavou s hlasitým podupáváním nebo naopak kamennou tváří.

Období rozmnožování trvá od července do října. Samice může zabřeznout jednou za 17,5 měsíce. Březost trvá 250 dní, poté se rodí jedno mládě. To matka nosí nejprve na břiše, později na zádech.

Přirozenými nepřáteli mandrila jsou levharti, šimpanzi a hadi.





Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění