AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Mangabej černý
  • Latinský název
  • Lophocebus aterrimus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Nadrád:placentálové
Řád:primáti
Podřád:vyšší primáti
Čeleď:kočkodanovití
Druh:mangabej černý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 60 do 65 cm
  • Hmotnost:
  • od 4 do 11 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • 170 dnů
  • Počet mláďat:
  • 1
  • Délka života:
  • do 30 roky

Facebook

Mangabej černý

Mangabej černý
(Lophocebus aterrimus)

Popis zvířete

Mangabej černý (Lophocebus aterrimus) se vyskytuje v Kongu, Zambii a Angole. Obývá střední patro pralesů. Do nejvyšších úrovní pralesa vystupuje jen výjimečně.

Mangabejové jsou středně velké štíhlé opice s dlouhýma nohama a ocasem. Pro jejich tělo jsou charakteristické velké lícní torby a výrazné sedací mozoly. Pro hlavu je typický protáhlejší čenich, výrazné nadočnicové lišty, silné čelisti a pět hrbolků na posledních stoličkách. Dlouhý ocas mangabejové drží buď vztyčený vzhůru, anebo typicky obloukovitě překlopený nad hřbetem. Mangabej černý patří mezi tzv. chocholaté mangabeje, kterým dlouhá srst pokrývá oválnou hlavu i většinu těla.

Vytvářejí skupiny 10 – 20 jedinců, které vždy obývají určité teritorium, přičemž území jednotlivých skupin se mohou vzájemně překrývat. Jádro skupiny tvoří vždy samice a jedna z nich je dominantní. Zvířata projevují největší aktivitu časně ráno. Samci jsou sice jen o málo větší než samice, ale mají daleko větší hrdelní vak, který slouží jako rezonátor. Živí se ovocem a ořechy, které doplňuje listí a v menší míře hmyz a ptačí vejce. Jsou dobří plavci.

Rozmnožování

V době říje se samicím značně zduří okolí zevních genitálií (podobně jako u šimpanzů). Na svět přichází obvykle 1 mládě. Březost trvá asi 170 dní.

V kterých českých ZOO je k vidění