AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Mangusta černokrká
  • Latinský název
  • Mungos gambianus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:promykovití
Druh:mangusta černokrká

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 30 do 45 cm
  • Délka ocasu:
  • od 23 do 29 cm
  • Hmotnost:
  • od 1 do 2,2 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • 60 dnů
  • Počet mláďat:
  • 2 - 6

Facebook

Mangusta černokrká

Mangusta černokrká
(Mungos gambianus)

Popis zvířete

Mangusta černokrká (Mungos gambianus) se vyskytuje v západní Africe od Senegalu po Nigerii. Obývá vlhčí místa v savanách. Žijí v koloniích, které čítají až 30 jedinců. Jako úkryty si vyhrabávají nory nebo využívají nory jiných savců, které obývá celá skupina společně.

Mangusty jsou blízkými příbuznými promyk. Společně patří mezi drobné šelmy. Mangusty ovšem dorůstají menší velikosti, mají srst s řídkou podsadou, dlouhé drápy na předních končetinách, lysá chodidla a postrádají lysou prohlubeninu na horním rtu, kterou nalézáme u řady druhů promyk.

V jejich potravě převažují bezobratlí, jsou však schopny ulovit i drobné obratlovce. Při shánění potravy naběhají denně několik kilometrů.

V kterých českých ZOO je k vidění