AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Mangusta žíhaná
  • Latinský název
  • Mungos mungo

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:promykovití
Rod:mangusta
Druh:mangusta žíhaná

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 30 do 45 cm
  • Délka ocasu:
  • od 15 do 30 cm
  • Hmotnost:
  • od 1,5 do 2,25 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • 2 kg
  • Počet mláďat:
  • 2-6

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Mangusta žíhaná

Mangusta žíhaná
(Mungos mungo)

Popis zvířete

Mangusta žíhaná (Mungos mungo) je malý druh mangusty obývající území Východní a Střední Afriky.

Popis

Mangusta žíhaná je silná šelmička s velkou hlavou, malýma ušima, krátkýma končetinama a dlouhým ocasem, který mnohdy dosahuje délky zbytku těla. Zvířata z oblastí s vlhčím podnebím jsou větší a tmavější než zvířata z oblastí s podnebím suším. Spodní část těla je vyšší a kulatější než hruď. Mají tvrdou nejčastěji šedou, ale i olivově hnědou srst, kterou lemuje několik tmavě hnědých příčných pruhů, které se střídají od plecí až po ocas. Čenich a končetiny, které jsou lehčí než zbytek těla, jsou tmavější. Na svých končetinách má mangusta žíhaná také silné drápy, které jí dovolují vyhledávat potravu ukrytou i několik centimetrů pod zemí.

Dospělé zvíře dosahuje délky těla od 30 do 45 cm a hmotnosti 1,5 až 2,25 kg. Ocas je dlouhý zhruba 15 až 30 cm.

Rozšíření

Mangusta žíhaná obývá převážně otevřené savany, ale i otevřené lesy a pastviny, zvlášť pak křovité planiny. Často se vyskytuje o poblíž vody a v oblastech s množstvím termitích mravenišť, které jim slouží jako přístřešek, ale také potravní zdroj (viz níže). Mangusta žíhaná obývá převážně Východní, jihovýchodní, ale i Střední Afriku. Část populace žije také v severních savanách Západní Afriky.

Vývoj zemědělství v Africe měl velice pozitivní vliv na početnost mangusty žíhané, jelikož pro ni představuje hospodářská půda důležitý zdroj potravy.

Chování

Mangusta žíhaná je denní zvíře, v horkých dnech vystupuje jen během rána nebo večera. Přes noc se ukrývají ve stromových dutinách, skalních puklinách nebo norách, které si buď sami vyhrabou nebo obsadí po jiném zvířeti. Je to společenská šelma, která se toulá v rodinných skupinách čítajících až 30 zvířat. Pokud počet jedinců ve skupině přesáhne hranici 40 zvířat, obvykle se skupina rozdělí na dvě menší, které čítají obvykle 15 až 20 jedinců. Ve skupinách mangusty rozeznávají společenské postavení převážně podle výrazného pachu.

Mezi nejhlavnější členy skupiny patří dominantní samec a tři nebo čtyři dominantní samice (v oblasti Ugandy může být dominantních samic ve skupině i 10). Mangusta žíhaná má poměrně krátké rozmnožovací období, ve kterém je reprodukce rovnoměrně rozložena mezi jednotlivce, kteří jsou schopni se pářit. Ve skupinách vládne přísná hierarchie, která závisí na věku, velikosti, ale také přílišném sebevědomí. Po zhruba dvou měsíců březosti rodí samice 2 až 6 mláďat, které může kojit hned několik samic ve skupině. Ostatní dospělci si s mláďaty také rádi hrají.

Mangusta žíhaná se ráda zdržuje ve společnosti paviánů. V těchto velkých skupinách totiž mangusty spoléhají na větší bezpečí před jejich úhlavními predátory a často si s paviány i hrají.

Potrava

Mangusta žíhaná se nejčastěji živí bezobratlovcemi, zvláště pak hmyzem (termiti a larvy brouků), stonožkami, ještěrkami, hady (nebojí se napadnout ani kobru, kterou usmrcují ukousnutím hlavy), žábami, vzácněji i hlodavci. Většinu svých kořistí usmrcuje svými ostrými drápy, které slouží podobně jako dýky. Někdy se živí i kořeny a ovocem, mezi její oblíbená lehká jídla patří ptačí vejce, která rozbijí válením přes kameny. Je-li napadena, brání se velice neohroženě, přičemž výstražně vrčí, chňapou a hrbí hřbet.

Mangusta žíhaná hledá potravu v malých skupinkách, které zůstávají v kontakru díky široké škále zvuků.

Kam do Zoo

Mangustu žíhanou chovají v Zoologické zahradě Plzeň, Zlín , Jihlava, Ústí nad Labem a Olomouc.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění