AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Margay
  • Latinský název
  • Leopardus wiedi

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:kočkovití
Druh:margay

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 50 do 72 cm
  • Délka ocasu:
  • od 35 do 49 cm
  • Hmotnost:
  • od 3 do 9 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 76 do 85 dnů
  • Počet mláďat:
  • 1

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Margay

Margay
(Leopardus wiedi)

Popis zvířete

Margay, neboli Ocelot dlouhoocasý, (Leopardus wiedi) je známá také jako dlouhoocasá tečkovaná kočka. Žije v tropických lesích a křovinatých oblastech ve Střední a Jižní Americe.

Velikost

-Délka: 50 - 72 cm
-Ocas: 35 - 49 cm
-Hmotnost: 3 - 9 kg

Rozšíření

Jižní Texas až Střední Amerika a Jižní Amerika.

Popis

Margay je stejně přitažlivá jako její blízký příbuzný ocelot velký, ale je menší. Srst je krátká, hladká a žlutohnědá, bílá naspodu těla, hrudi a krku. Tmavá kresba je podobná jako u ocelota a táhne se podél hřbetu a na boky. Ocas je pruhovaný. Zadní strana uší je tmavá, se světlou skvrnou. Nohy i ocas má dlouhé.

Potrava

Kořist jsou hlavně zvířata žijící na stromech, krysy, myši, veverky, vačice, mladí lenochodi, malí ptáci i bezobratlí. Občas se živí i plody.

Biotop

Tropické deštné pralesy a opadavé listnaté lesy, pralesy podél řek.

Zajímavosti

Tráví většinu života v korunách stromů, kde loví. Žije skrytě a je plachá. Je dobře vybavená na to, aby se skryla na stromě, než se natolik setmí, že se může vydat na loveckou výpravu. Jako jediná kočka dokáže slézat po kmeni hlavou dolů díky neobyčejně pružným zadním nohám, které jí umožňují úplně se přetočit a pevně se zachytit kůry. Díky takové dovednosti má o mnohem bohatší jídelníček a větší dosah při lovu. Při sestupu jí napomáhá také dlouhý ocas. Přitažlivý vzhled margay způsobil, že se ji lidé pokoušeli zdomácnit, ale jen s malým úspěchem, protože nemá ráda omezování ani domácí prostředí.

Rozmnožování

Březost trvá 76-85 dní, rodí jedno mládě, vzácně dvě.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění