AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Martináč habrový
  • Latinský název
  • Saturnia pavonia

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:členovci
Podkmen:šestinozí
Třída:hmyz
Řád:motýli
Čeleď:martináčovití
Rod:martináč
Druh:martináč habrový

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 55 do 80 mm

Facebook

Martináč habrový

Martináč habrový
(Saturnia pavonia)

Popis zvířete

Martináč habrový, někdy nazývaný martináček habrový (Saturnia pavonia, synonyma Phalaena pavonia, Eudia pavonia) je velký noční motýl z čeledi martináčovitých.

Dosahuje zpravidla velikosti okolo 55 až 80 milimetrů. Samice je převážně šedá, kdežto samec má přední křídla nahnědlá a zadní pár má pak barvu rezavě žlutou. Mimo těchto znaků má samec také silněji zakřivená tykadla. Za rok se rodí jedna generace, která se vyskytuje převážně v období od dubna do května ve všech krajiných celkách. Housenky se živí slivoní trnkou, ostružiníkem, maliníkem a ostružiníkem křovitým. Před kuklením si vytvářejí kokon. Motýli přezimují ve stádiu kukly. Líhnou se v dubnu.

Motýl během svého života již nepřijímá potravu, jelikož má zakrnělý sosák.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii