AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Medvěd jeskynní
  • Latinský název
  • Ursus spelaeus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:medvědovití
Druh:medvěd jeskynní

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • 1,7 m
  • Délka:
  • 2 m
  • Hmotnost:
  • 900 kg

Stav ohrožení

  • Vyhynulý

Facebook

Medvěd jeskynní

Medvěd jeskynní
(Ursus spelaeus)

Popis zvířete

Medvěd jeskynní (Ursus spelaeus) je druh medvěda, žijícího v Evropě v období pleistocénu a vymřelého před koncem poslední doby ledové, asi před 10-12 tisíci lety.

Český název medvěd jeskynní, je stejně jako latinský název Ursus spelaeus odvozen z faktu, že se pozůstatky po těchto zvířatech našly převážně v jeskyních. Proto se předpokládá, že zvíře strávilo o mnoho více času v jeskyních, než jeho dnešní žijící příbuzný medvěd hnědý, který tato místa vyhledává pouze pro svůj zimní spánek. Kosti medvěda jeskynního byly odkryty v mnoha jeskyních v celé Evropě.

Medvěd jeskynní byl asi o třetinu větší než medvěd hnědý. Nejlépe pozorovatelný rozdíl mezi oběma druhy, je kromě velikosti i stavba lebky: Medvědi jeskynní měli vysoké, strmé čelo, namísto toho medvěd hnědý má nizké a ploché čelo.

Medvědi jeskynní byli všežravci, hlavní složkou stravy byly rostliny: živili se bylinami, trávami, bobulemi, ale také příležitostně malými zvířaty.

Medvědi jeskynní dosahovali až 2 m délky, okolo 1,7 m výšky a asi 900 kg váhy, samice byly obvykle o něco menší.

O způsobu vyhynutí medvědů jeskynních se vedou stále diskuse. Podle některých vědců medvědi vymřeli asi před 27 800 lety, což bylo období významného ochlazení zvaného poslední glaciální maximum. A právě ztráta vegetace v důsledku ochlazení mohla způsobit vymizení jeskynních medvědů.

Nálezy v České republice

-jeskyně Sloupsko-šošůvské
-jeskyně Pod hradem
-jeskyně Výpustek
-jeskyně Medvědí na Stránské skále



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii