AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Mirikina Azaraova
  • Latinský název
  • Aotus azarae

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:primáti
Podřád:vyšší primáti
Čeleď:mirikinovití
Rod:mirikina
Druh:mirikina azaraova

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 30 do 37 cm
  • Délka ocasu:
  • 40 cm
  • Hmotnost:
  • do 1,2 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 150 do 153 dnů
  • Počet mláďat:
  • 1

Facebook

Mirikina Azaraova

Mirikina Azaraova
(Aotus azarae)

Poddruhy Popis zvířete

Mirikina Azaraova se vyskytuje v Brazílii jižně od Amazonky až po severovýchodní pobřeží Atlantiku, v severní Argentině, východní Bolívii, východním Peru a západní Paraguay.

Samice rodí jediné mládě po asi 150 dnech březostí. Nejprve mládě nosí samice, teprve později je předává samci, který je nosí až do 4 - 5 měsíců. Kojeno je asi půl roku.

Mirikina Azaraova obývají pralesní deštné i sušší oblasti. Poměrně často je můžeme nalézt v okolí lidských sídlišť. Žijí v párech, mláďata se s rodiči potulují až do dospělosti.

Živí se ovocem, listy, květy a semeny. Část potravy tvoří hmyz i drobní obratlovci a ptačí vejce.

Mirikiny jsou jediní zástupci vyšších primátů, kteří jsou aktivní v noci, přímé sluneční světlo jim způsobuje potíže. Dorozumívají se celou škálou různých zvuků. Pachové značky zanechávají pomocí moči i výměšků žláz, slouží především k meziskupinové komunikaci.

V kterých českých ZOO je k vidění